tisdag 29 januari 2013

Hanna, du kan väl stanna

I en tid då många frågor om civilsamhällets roll, identitet, inriktning, förmågor och oförmågor, behöver ställas, har Hanna Hallin varit väldigt viktig på Sektor 3. Hannas förmåga att hitta till ett allmängiltigt anslag är uppenbart för alla som haft ögon att se med de senaste åren.

Forskning som tidigare mest har intresserat de närmast sörjande, har under de senare åren blivit stoff som tas upp på ledarsidor i de stora tidningarna och därmed ett samtalsämne i politiken och på andra områden. Hanna Hallin har tveklöst bidragit till detta mycket tydligt.

Från oss på Forum fick Hanna en symbolisk gåva i form av en slev, vid avtackningen i gamla stan. Hon har rört om i både den stora grytan där de stora samhällsutmaningarna puttrar men också i de mindre som engagerar olika intresseinriktningar. Hon har, som Ola Sägnestam Larsson sa, utmanat oss.

Vi på Forum och många fler aktörer kommer att fortsätta ställa frågorna, söka svaren - röra om med sleven - och vi får hoppas att andra än Hanna hjälper till att sprida vågorna till fler.

För vi har stora utmaningar som handlar om välfärdens finansiering och organisering. Vad har vi råd med de kommande decennierna när allt fler blir äldre? Vad landar vi i när det gäller vinst i välfärden och det alternativ som politiken inte på allvar velat se ännu. Dvs att det finns aktörer som har andra drivkrafter än avkastning på insatt kapital. Vilken roll vill vi att det frivilliga arbetet ska spela? Ska en allt större armé av frivilliga befolka skolor, äldreboenden, polisen, bibliotek? Och ska dessa organiseras direkt av stat och kommuner? Vad händer då med den levande demokratin? Eller är detta bara hjärnspöken? Vi kan lugnt luta oss tillbaka så sköter partierna själva det demokratiska samtalet?

När riksidrottsförbundets chefsjurist, Christer Pallin, i höstas ställde frågan till sin älskade idrottsrörelse; "Har det blivit viktigare vad vi gör än varför vi gör det?" som en kommentar till domen från marknadsdomstolen om Svenska Bilsportsförbundets rätt att neka aktörer att arrangera tävlingar, då är det viktiga saker i görningen.

Och det är en typisk Hanna Hallin-fråga: Vad är det som står på spel? Håller vi på med att omförhandla samhällskontraktet, och till vad i så fall? Här ligger en stark uppmaning till ledarskapet i svenskt civilsamhälle: Det är bara vi alla tillsammans som kan svara på frågorna. Upp på banan och var med i det gemensamma samtalet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar