tisdag 3 april 2012

Georgia State University, Andrew Young School of Policy Studies
Idag har vi alltså besökt Andrew Young School of Policy Studies i Atlanta som är en del av Georgia state university.

Harvey Newman som är en av trotjänarna berättade att skolan startades 1975. Då hade man en tydlig inriktning mot ungdomsverksamhet. Detta kom ganska snabbt att breddas, men riktig fart fick det inte förrän då professor Dennis Young rekryterades för c:a 7 år sedan. Professor Newman visar stolt upp för oss att skolan nu ligger på tolfte plats i en nationell rankning av not-for-profit skolor.

Några centrala saker har fastnat hos mig efter dagen, förutom alla de viktiga detaljer kring att bygga upp utbildningsprogram av den här sorten som jag är övertygad om att både Ola och Anna från Ersta-Sköndal noterar noggrant.

En sådan sak är att förutsättningen för tillväxten av denna typ av skola är att samhället bestämt sig för pluralism, när det gäller hur välfärden skapas. I USA kom den första vågen på 70-talet vilket hjälpte skolorna att börja växa. I Sverige har vi ju nu i c:a 20-25 år öppnat upp våra system. Men ännu har det alltså inte börjat växa så mycket hos oss. Jag tar mig mig en sak som professor Young sa i detta sammanhang. Han poängterade att kunskaper kring hur det civila samhället fungerar och styrs är viktiga både för folk i den offentliga sektorn och för folk i civilsamhället. Nåt som nog är värt att minnas i ljuset av de åtaganden som finns om just att höja kunskapsnivåerna som finns i den nationella överenskommelsen på det sociala området.

En annan sak jag tar med mig är att socialt företagande är lika hett här i USA som hos oss. USA har dock inte motsvarande politiska förslag som nu fattats inom EU. Men antalet studenter som vill läsa om detta ökar ändå. Universitetets ledning vill bredda dessa kurser, tillgängliggöra dem för fler. Vi kunde skönja en viss motsättning här. Universitetets ledning vill ha grundkurser i socialt företagande och socialt entreprenörskap. Men de som driver utbildningarna säger att det krävs en del livserfarenhet och erfarenhet av civila samhället innan man kan börja arbeta självständigt med socialt företagande. Det är ganska komplext att göra detta bra. Men grundsignalen är att socialt företagande i det breda perspektivet är intressant. Kanske växer Occupy Wallstreet rörelsens krav om ökat socialt ansvarstagande i huvudena på fler och fler?

En sak till handlar om synen på det civila samhället. Ska man tänka i sektorer eller inte? Professor Young hade beskrivit en del av fördelarna med att starta en helt ny utbildning med inriktning mot civilsamhället, vilket han hade gjort i sin tidigare anställning. Han menade att man då kunde renodla och tydliggöra, jämfört med att plocka in bitar i en MPA (Master of Public Administration) eller en MBA (Master of Business Administration. Både i Sverige och i USA är dock gränsöverskridande samarbete, hybridorganisationer i olika former något som väcker mycket intresse. Framtiden ligger kanske i att inte tänka i sektorer? Young var helt klart lockad av den tanken, men funderade samtidigt på om tiden var mogen än. Risken med mainstreaming är alltid att särperspektiv glöms bort. Och civilsamhället är fortfarande trots allt ett särperspektiv.

Nu ska jag efter tre timmars bilkörning i Texasnatten, gå och sova. Imorgon träffar vi The Bush school of government and public service.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar